Huttentocht in de Herfst
'S zomers heb ik vele huttentochten mogen maken in de Alpen en Dolomieten. Echter, in de meeste regio's van de Alpen / Dolomieten sluiten de hutten zo tegen de 3e week van september. Voor wie na deze datum nog een huttentocht wil maken zijn de mogelijkheden beperkt. Maar in de Noordelijke Kalkalpen, zeg maar van het Bregenzer Wald tot aan het Totes Gebirge zijn er tot half oktober nog behoorlijk veel opties. Er zijn eventueel ook nog mogelijkheden in de Niedere Tauern.
Het dient wel gezegd te worden dat bij een vroege inval van de winter ook deze hutten eerder sluiten. Informeren voordat je gaat is wel belangrijk.
De keuze viel op de Wilder Kaiser gelegen boven Kufstein. Dit gebied bestaat feitelijk uit 2 markante bergketens, de Wilder Kaiser in het zuiden en de Zahmer Kaiser in het noorden.
Wilder Kaiser
De bedoeling was om een aantal "hoogtepunten" mee te nemen tijdens deze tocht. Dit door enerzijds het hoogste punt mee te nemen in de Zahmen Kaiser. Meestal wordt de Pyramidespitze (1997 mtr) als zodanig beschouwd maar de Vordere Kesselschneid (2001 mtr) is feitelijk het hoogste punt van deze groep.
In de Wilder Kaiser zelf wilde ik niet zozeer toppen mee nemen maar een aantal malen de kam overschrijden door middel van het gebruik maken van de aanwezige klettersteigmogelijkheden.
* Kufstein 504 mtr - Vorderkaiserfelden Hütte 1388 mtr
Aangekomen in Kufstein met de trein om 17.00 moest ik nog wel even naar de eerste hut: de Vorderkaiserfeldenhütte 1388 mtr. Aangezien de dagen alweer wat korter waren moest ik behoorlijk doorlopen om voor het donker binnen te zijn.
Op weg naar de Vorderkaiserfelden Hütte met zicht op de Wilder Kaiser. Het is rond 18.15
Dit lukte wonderwel snel en na een lange dag in de trein met als afsluiting een steile wandeling naar de hut had ik nog wel zin in een hapje. De keuken was al dicht maar een Käseplatte kon nog wel gemaakt worden. Na deze toch volle maaltijd was slapen op het lager geen enkel probleem.
* Vorderkaiserfelden Hütte 1388 mtr - Stripsenjochhaus 1577 mtr
Het was de bedoeling deze dag om over de Pyramidespitze - 1997 mtr - naar het Stripsenjochhaus te gaan maar het weer was zodanig slecht dat er boven niets te zien zou zijn.
Derhalve ging ik over de Höhenweg (811) naar het Stripsenjochhaus. Normaal staat voor deze tour 5-6 uur maar door de nattigheid en de vele gladde boomwortels onderweg was het oppassen geblazen zodat ik een klein uurtje extra kwijt was om bij het Stripsenjochhaus te komen.
Met dit weer kwamen ook de gemsen naar beneden.
De route was verder technisch niet moeilijk en tot aan de Hochalm verliep deze min of meer met de hoogtelijnen mee. Bij de Hochalm kon ik gelukkig even uit de regen zitten en van mijn lunch genieten. Bij mooi weer had ik zicht gehad op de noordzijde van de Wilder Kaiser maar vandaag was dit niet het geval.
Vanaf de Hochalm moest ik over de top van de Ropanzen die zo'n 170 hoger lag dan de alm.Vanaf hier ging het weer naar beneden via een steil, slecht pad naar de Feldalmsattel. Hierna volgde een geleidelijke stijging die uitkwam op het joch tussen de Stripsenkopf en de Oberem Häuslkopf. Vanaf dit punt was het nog maar 20 minuten naar het Stripsenjochhaus.
Door de laaghangende bewolking was de hut pas op het laatste moment zichtbaar
Deze hut is gelegen op de overgang tussen het Kaiserbachtal en Kaisertal. De omgeving is werkelijk fantastisch. In het noorden zie je tamme Kaiser liggen maar de aandacht wordt toch getrokken door de bergen aan de zuidzijde. Totenkirchl, Fleischbank en Predigtstuhl zijn bekende namen in de klimwereld maar zullen een ieder tot de verbeelding spreken.
Het is dat ik het gebied aardig ken want er viel nu niet veel te zien door de laaghangende bewolking. Er waren desondanks toch nog wel aardig wat mensen onderweg en één van hen wist te vertellen dat deze hut over 3 dagen zou sluiten. Ik zou de hut 4 dagen later echter weer aandoen . 'S avonds de kaart maar even ter hand genomen en een alternatief gezocht.
* Stripsenjochhaus 1577 mtr - Kaindlhütte 1293 mtr
Oorspronkelijk lag het in de bedoeling om naar de Gruttenhütte te gaan via de Kopftörl maar dit werd afgeraden vanwege steenslag, veroorzaakt door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen.
Omdat het een relatief klein gebied is kun je vrij eenvoudig de plannen aanpassen en ik besloot om naar de Kaindlhütte te gaan via het Anton Karghaus en de Bettlersteig. Het was in ieder geval droog deze ochtend en het pad was goed te bewandelen. Alleen het zicht was ook vandaag, zeker in het begin, minimaal. Allereerst moest ik naar beneden in het Kaisertal op weg naar Hinterbärenbad gelegen op zo'n 850 mtr. Hier was de aanvang van de Bettlersteig.
Dit is een op zijn tijd pittige route met ladders en zg. stiften die in de rots zijn aangebracht. Verder is het een goed onderhouden wandelweg. Na zo'n 2,5 uur kwam ik aan bij de Steinbergalm.
De Kaindlhütte met kapelletje
Hier kwam ik op een groot weidegebied waar het gemakkelijk lopen was en na zo'n half uur kwam de Kaindlhütte in zicht. Dit is nog een ouderwetse berghut met krakende vloeren en een bijzonder charmante bediening.
* Kaindlhütte 1293 mtr - Gruttenhütte 1577 mtr
Het idee was om deze dag over de Scheffauer Klettersteig naar de Gruttenhütte te gaan maar ik had de avond ervoor overleg gehad met de Hüttenwirt over deze route en hij raadde deze af. Door het slechte weer in de periode hiervoor waren er door blikseminslagen beschadigingen opgetreden en deze moesten weer gerepareerd worden. Ook hier moest ik dus plan B uitvoeren en ging ik via de Waller-alm 1171 mtr en de Jägersteig om de voet van de Zettenkaiser heen.
Zahmer Kaiser
Even achterom kijkend had ik een mooie (eerste) blik op de Zahmer Kaiser. Na zo'n 45 minuten de Jägersteig gevolgd te hebben kwam ik op een punt waar ik een mooi uitzicht op de Hintersteiner See had. Dit was een mooi punt om een pauze in te lassen.
Een "welverdiende" pauze boven de Hintersteiner See
Geruime tijd liep de route vrij gelijkmatig in de flanken van de Scheffauer tot aan de Steiner Hochalm 1257 mtr. Vanaf hier ging de weg omhoog tot kort onder de indrukwekkende wanden van de Hackenköpfe door naar de Kaiser Hochalm 1412 mtr.
Hintersteiner See in de herfst
Het vervolg ging onder de wanden van de Treffauer door totdat ik op bredere aanvoerweg uit kwam die me naar de al vanaf afstand zichtbare Gruttenhütte voer. Achter de hut waren de indrukwekkende rotswanden van de Törlspitzen te zien.
De laatste meters over de brede weg waren duidelijk de zwaarste. Er leek geen eind aan te komen. Maar al met al was het weer een goed bestede dag en duurde deze tocht zo'n 6,5 uur.
De Gruttenhütte is een wat grotere hut, wat mede te maken zal hebben het feit dat de Wilder Kaiser geliefd is voor zijn vele fraaie rotsklimroutes. Ondanks de grootte is het (nog steeds) een gezellige hut.
De Gruttenhütte, nog maar een paar 100 meter
* Gruttenhütte 1577 mtr - Gasthof Griesner Alm 1006 mtr
Vandaag stond er een pittige etappe op het programma. Gruttenhütte 1577 mtr - Gaudeamus Hütte 1277 mtr - Kleines Törl 2102 mtr - Frits Pflaum Hütte 1874 mtr- Griesner Alm 1006 mtr
De wandeling naar de Gaudeamushütte was aangenaam. Vanaf hier verliep de route over de zg. Gildensteig naar het Kleines Törl. De Gildensteig verloopt over de zuidelijke uitloper van de Regalp Spitze totdat deze de zuidwand ingaat. Vanaf de Gaudeamus Hütte moest ik eerst een in de richting van de Baumgartenköpfl en deze overschrijden. Net als op de vorige dagen zaten ook hier de gemsen laag.
Nieuwsgierige gems
Vanaf hier ging het weliswaar steil omhoog maar het pad was uitstekend te belopen. Vanaf 1700 mtr werd het terrein lastiger. Omdat ik midden in de bewolking liep kon ik de route maar soms inkijken. Maar zelfs dit weer heeft zijn ontzettend mooie kanten.
Vanaf de pauzeplek op weg naar het Kleines Törl kon je de Gruttenhütte soms nog zien liggen
Via een groot aantal serpetines passeerde ik de Flachschneid en op 2054 mtr kwam ik langs ik de kruising tussen de Regalmwand en het Kleines Törl. Zo'n 20 minuten later kwam ik via zeer smalle en scherp afvallende paadjes aan bij het Kleines Törl.
Kleines Törl - 'n relatief weinig gebruikte overgang
De steile afdaling werd ondersteund door goed aangebrachte kabels maar de afdaling in het Griesner Kar vergde behoorlijk veel armkracht. De moeite werd wel beloond met een fraaie uitzicht. Weliswaar was er in het dal veel bewolking aanwezig maar dit gaf het geheel wel een mooi soort van "eenzaamheid", een dal nog in zijn oertoestand.
Nadat ik de kabels achter me had gelaten was de verder afdaling goed te doen. Het was wel oppassen geblazen door de vele grote, losse keien. Nog even achteruit gekeken naar de doorgang.
De doorgang is nog net zichtbaar.......
Maar uiteindelijk kwam de Fritz Pflaum Hütte uit de mist tevoorschijn en omdat er nog een lange afdaling te wachten stond van zo'n 800 hoogtemeters leek het mij verstandig om even op adem te komen en de innerlijke mens te verzorgen.
De Fritz Pflaum Hütte
Na een ontspannen pauze van een half uurtje besloot ik de rugzak weer op te doen en te gaan voor de lange, relatief steile afdaling naar de Griesner Alm. Het dalen kost me toch altijd meer kracht dan het stijgen, zeker als dit veel steile hoogtemeters betreft. Maar omdat ik de route vanaf hier al vaker gelopen was kon ik me er goed op instellen. Op de Griesner alm ben ik al vele malen eerder geweest.
Soms als vakantiebestemming maar ook vele malen als stopover op weg naar huis vanaf oa. Corsica. Bijzonder aardige mensen, schitterende locatie en omdat deze Gasthof ook een Lager heeft een prijsgunstige bestemming. Aanrader !!
De Griesner Alm, 800 meter lager gelegen in het Kaiserbachtal
Omdat ik er al zo vaak ben geweest kennen ze me ondertussen en de begroeting was dan ook allerhartelijkst. Bijna vanzelfsprekend werd me de vraag gesteld of ik op het lager wilde liggen. Een Lager deel je normaal met meerderde mensen, zo ook deze. Hier is plek voor zo'n 20 man.
Maar in al die jaren heb ik daar nog nooit met iemand anders geslapen. Behalve mijn familie dan. Niet dat ik daar problemen mee zou hebben. Ik verkies altijd een Lager boven een kamer.
* Griesner Alm 1006 mtr - Vorderkaiserfelden Hütte 1388 mtr
Na een heerlijk ontbijtbuffet met eieren en spek was het tijd om op weg te gaan. Vandaag moest ik via het ondertussen gesloten Stripsenjochhaus terug naar de Vorderkaiserfeldenhütte.
Bos in het ochtendlicht
De verwachte looptijd was zo'n 7 - 7,5 uur maar ik voelde me goed en binnen anderhalf uur stond ik bij het Stripsenjochhaus. Omdat het opnieuw bewolkt was viel er helaas niet veel te zien. Het enige voordeel is dat je dan ook niet veel stil staat. De beste loopdagen zijn die dagen met slecht weer ! Ik volgde dezelfde weg terug, gelijk de 2e dag. Kort voor de Vorderkaiserfelden Hütte klaarde het weer duidelijk op en kon ik nog een paar plaatjes schieten.
De Wilder Kaiser: (boven) Blik van de Karlespitze - Kopftörlgrat - Elmauer Halt - (onder) Ellmauer Halt - Treffauer - Sonneck - Kopfkraxen
* Vorderkaiserfelde Hütte 1388 mtr - Pyramidespitze 1997 mtr-
Vorderkaiserfelde Hütte 1388 mtr
Omdat ik de plannen moest herzien tijdens deze tocht had ik één dag over en ik zou wel zien wat ik deze dag zou gaan doen. Met het weer van de afgelopen dagen had het niet zoveel zin om de bergen op te gaan. Maar dit zou veruit de mooiste dag worden van de week, en wat voor dag.
Reeds bij het opstaan kon ik zien dat het helder was alhoewel de zon nog achter de bergen zat. Ik kon nu mooi gaan doen wat ik de 2e dag al had willen doen: de Pyramide Spitze 1997 mtr bestijgen. Eerst even een goed ontbijt genuttigd en vervolgens om 08.15 op pad gegaan voor de 1e top van de dag : De Naunspitze 1633 mtr. Een eenvoudig te bewandelen piek, behalve het allerlaatste stukje tot aan de top, kort achter de hut maar zeer de moeite waard bij mooi weer. En het was fantastisch weer !
Bijzondere dag met inversie en mooie vergezichten op oa. de Zillertaler Alpen
De volgende top was de Petersköpfl 1745 mtr. Hiervoor moest ik een klein stuk van de route af die naar de Pyramidespitze ging. Vanaf hier liep ik over een soort van Hochplateau met onderweg nog één maal een gezekerde passage voordat ik de top bereikte. Maar omdat de Pyramidespitze niet de hoogste piek in de Zahmer Kaiser is wilde ik toch ook nog graag de Vordere Kesselschneid meenemen die een volle 4 meter hoger is dan de Pyramidespitze.
Deze dag was een geweldige afsluiting van een week in de Wilder Kaiser
Omdat deze top nauwelijks wordt belopen is er ook geen (duidelijk) pad naar toe. Ik moest eerst een stukje afdalen waarbij je in een kleine Scharte uitkomt, vervolgens verlaat je dit pad om via een grasige wand met struikjes op de Vordere Kesselschneid uit te komen. Ik had ontzettend geluk met het weer deze dag. Het was zelfs warm. Een groot verschil met de voorgaande dagen.
Ik wilde niet dezelfde weg terug en eenmaal terug in de scharte kon ik zuidwestwaarts naar beneden via het zg. Vogelbad en de Steingrube de weg oppakken die ik reeds 2x eerder had belopen nl. de weg Vorderkaiserfelden Hütte - Stripsenjochhaus. geen gemakkelijke afdaling maar zeker de moeite waard.
Dit was het laatste "wapenfeit" in de bergen boven Kufstein. Morgen weer naar huis.
CHECKLIST HUTTENTOCHT
Rugzak :
* Rugzak : 35 - 40 liter - afhankelijk van hoeveel dagen je onderweg bent en hoeveel "eigen" eten je bij je wilt hebben.
Keukengerei ed. :
* Brander : Kan zowel een gas- als benzinebrander zijn - mocht je onderweg soep / koffie 0f thee willen maken
* Brandstof : zorg voor ruim voldoende hiervan
* Pan : 0,6 liter pan
* Waterfles : liter
* Bestek, mok en zakmes
* Eten en drinken : zelf heb ik altijd een alumium blik bij me met Hartkeks, smeerbeleg, poederkoffie of thee, instantsoep en worstjes. Dit als tussendoortjes en lunch.
Schoeisel ed. :
* Wandelschoenen : Bij voorkeur B of BC categorie wandelschoenen met GTX
* Gamaschen : Zeker als je in de lagere regionen van de Alpen onderweg bent heb je veel te maken met struikjes, (nat) gras en vaker modderige omstandigheden. Op deze manier voorkom je water in je schoenen en smerige broekspijpen.
Kleding:
* Buitenjas: Waterdicht, ademend (GTX, Event) en geschikt om een rugzak op te dragen. Niet alle jassen kunnen daar tegen.
* Regenbroek : Waterdicht, ademend (GTX, Event of vergelijkbare materialen) Het kan voorkomen dat je de hele dag de broek aan hebt. Bij voorkeur 3-laags en met doorlopende ritsen. Je kunt dan je broek gemakkelijk(er) aantrekken en je kunt ventileren.
* Wandelbroek : sneldrogende materiaal
* Shirts : sneldrogend materiaal (Merinowol of Polyester) - ik heb zelf altijd één met lange mouw en één met korte mouw bij me.
* Onderbroek : sneldrogend materiaal - ik heb zelf 2 boxershorts en één lange onderbroek bij me. Deze laatste is te gebruiken als broek direct onder de regenbroek, als extra isolatie bij koude en/of als pyama broek.
* Tussenlaag : Fleece of 200 grams Merino wollen shirt Lange Mouw - (RAB, Icebreaker)
* Sokken : Gemengd of wollen wandelsokken - 2 paar.
* Muts : ook in de zomer
* Handschoenen : Één paar waterdichte en één paar fleece of vergelijkbare handschoenen.
* Nekgaitor : Buff oa.
Accessoires:
* Lakenzak : verplicht in de hut
* Wandelstokken : voor balans, knieondersteuning en ook praktisch voor het oversteken van rivieren in natte gebieden
* Nooddeken
* Fluit : tbv Alpine noodsignaal
* Hoofdlamp en reserve batterijen
* Waterdichte hoezen : je kunt één waterdichte hoes van plusminus 40 liter in je rugzak doen, dan is alles meteen waterdicht verpakt of je pakt je spullen in meerdere waterdicht hoesjes.
* Regenhoes voor rugzak : deze dient goed aan te sluiten. TIP : als de hoes ook om de onderkant van je rugzak gaat sla hier dan een slagring in, mocht er water achter je regenhoes waaien dan kan het weg. Tevens is het raadzaam om er voor te zorgen dat je de hoes op meerdere plekken aan de rugzijde van de rugzak kunt afspannen zodat wind er minder vat op kan krijgen.
* Waterdichte documententas
* 2 meter Duct tape : voor tijdelijke reparaties
* Topokaarten en wandelgids / routegids
* Kompas
* GPS - optioneel
* Pen en Papier
* Mobiel
* Toiletartikelen
* Toiletpapier
* Fotocamera + waterdichte hoes of tas
Dit is mijn persoonlijke keuze. De brander is optioneel. Je kunt bijvoorbeeld ook een Thermosfles meenemen en deze laten afvullen met kokend water.
De rugzak zoals deze hierboven gevuld is weegt zo tussen de 10-12 kilo. Dit is inclusief 1 liter water.
Navigeren
-
Home
-
-
Afgeprijsde Boeken en Kaarten
-
-
Topokaarten Frankrijk IGN "Serie Blue"
- Topokaarten "Serie Blue" Mont de Marsan - Toulouse
- Topokaarten "Serie Blue" Arcachon - Montélimar
- Topokaarten "Serie Blue" Angouleme - Lyon
- Topokaarten "Serie Blue" La Rochelle - Geneve
- Topokaarten "Serie Blue" Nantes - Besancon
- Topokaarten "Serie Blue" Quimper - Colmar
- Topokaarten "Serie Blue" Caen - Metz
-
Topokaarten "Serie Blue" Dieppe - St. Quentin
-
- Topokaarten Zweden "Grona Kartan"
-
Topokaarten Noorwegen "Statens Kartverk"
- Topokaarten Zuid Noorwegen : Tot aan Bergen
- Topokaarten Zuid Noorwegen : Tot aan Kristiansund
- Topokaarten Midden Noorwegen : Tot aan Grong
- Topokaarten Midden Noorwegen : Tot aan Mo i Rana
- Topokaarten Midden Noorwegen : Tot aan Bodo
- Topokaarten Noord Noorwegen : Lofoten
- Topokaarten Noord Noorwegen : Noordwest
-
Topokaarten Noord Noorwegen : Het Hoge Noorden (Lapland)
-
- Afgeprijsde reisboeken
- Afgeprijsde wegenkaarten
- Afgeprijsde wandelgidsen
- Afgeprijsde wandelkaarten
- Afgeprijsde fietsgidsen
- Afgeprijsde fietskaarten
- Afgeprijsde instructiegidsen
- Afgeprijsde B&K buiten Europa
-
-
-
Te koop aangeboden
-
- Klantenservice
-
Europa
-
- Europa Algemeen
- Noord Europa
-
West Europa
-
- Nederland
- België & Luxemburg
- Noord Ierland
- Ierland
- Schotland
- Wales
- Engeland Noord
- Engeland Zuid / Midden
-
Frankrijk
-
- Nord Pas de Calais & Picardië
- Bretagne & Normandië
- Elzas, Vogezen & Champagne
- Pays de la Loire, Centre & Île-de-France
- Jura, Bourgondië & Franche Comté
-
Auvergne, Ardeche & Rhône Alps
- Reisgidsen
- Wandel- & Trekkinggidsen
- Klim- & Klettersteiggidsen
- Fietsgidsen & Kanogidsen
- Kampeergidsen
- Wandelkaarten Ardeche & Auvergne
- Wandelkaarten Bourgondië
- Wandelkaarten Drome & Vercors
- Wandelkaarten Ecrins NP
- Wandelkaarten Mont Blanc & Annecy Regio
- Wandelkaarten Queyras
- Wandelkaarten Vanoise NP
-
Fiets - Wegenkaarten
-
- Aquitaine - Dordogne & Poitou Charentes
-
Languedoc, Midi Pyrénées en Provence/Côte d'Azur
- Reisgidsen Languedoc-Roussillon & Pyreneeën
- Reisgidsen Provence & Cote d'Azur
- Fietsgidsen
- Wandelgidsen Languedoc-Roussilion (Cevennen)
- Wandelgidsen Zeealpen - Mercantour
- Wandelgidsen Provence - Côte d'Azur
- Wandelgidsen Franse Pyreneeën
- Kampeergidsen
- Natuurgidsen
- Wandelkaarten Languedoc-Roussillon - Cevennen
- Wandelkaarten Provence - Cote d'azur - Mercantour
- Wandelkaarten Midi Pyreneeës
-
Fiets - Wegenkaarten
-
- Corsica
-
-
-
Centraal Europa
-
- Duitsland
-
Oostenrijk
-
- Vorarlberg
-
Tirol & Oost Tirol
- Reisgidsen
- Wandelgidsen Ötztal, Stubai & Zillertal
- Wandelgidsen Overig
- Wandelgidsen Osttirol
- Klim-,Klettersteig- & Alpinegidsen
- Fietsgidsen
- Kampeergidsen
- Overzicht Kompass Wandelkaarten Tirol West
- Overzicht Kompass Wandelkaarten Tirol Oost
- Wandelkaarten 1:25 / 1:35.000
- Wandelkaarten 1:50.000
-
Fiets- & Wegenkaarten
-
- Salzburger Land
- Karinthië
- Steiermark & Burgenland
- Nieder- & Oberösterreich
-
- Zwitserland
-
-
Zuid Europa
-
- Andorra
-
Spanje
- Andalusië & Murcia
-
Aragon, Catalonië, Baskenland & Navarra
- Reisgidsen
- Wandelgidsen Pyreneeën
- Wandelgidsen Overig
- Fietsgidsen
- Natuurgidsen
- Kampeergidsen
- Taalgidsen
- Overzicht Editorial Alpina wandelkaarten Pyreneeën
- Overzicht Editorial Alpina wandelkaarten Oostkust
- Wandelkaarten 1:25 / 1:30.000 Pyreneeën
- Wandelkaarten 1:25 / 1:30.000 Overig
- Wandelkaarten 1:40 / 50.000 Pyreneeën
- Wandelkaarten 1:40 / 50 / 100.000 Overig
-
Fiets- & Wegenkaarten
-
- Galicië, Asturië, Castilea Y Leon & Cantabria
- Castilla La Mancha, Extremadura, Madrid & Valencia
- Canarische Eilanden
- Mallorca, Menorca, Ibiza & Formentera
- Portugal
-
Italië
- Ligurië, Piemonte, Valle d'Áosta, Lombardije
-
Zuid Tirol, Trentino, Friuli Venezia, Veneto
- Reisgidsen
- Wandelgidsen Ortler - Brenta - Garda
- Wandelgidsen Dolomiten
- Klim-, Klettersteig- & Alpinegidsen
- Fietsgidsen
- Kampeergidsen
- Taalgidsen
- Wandelkaarten 1:25.000 Dolomieten
- Wandelkaarten 1:25.000 Ortler - Adamello - Brenta - Garda e.o.
- Wandelkaarten 1:50.000 Dolomieten
- Wandelkaarten 1:50.000 Ortler - Adamello - Brenta - Garda e.o.
- Fietskaarten
-
Wegenkaarten
-
- Umbrië, de Marken & Emilia Romagna
- Toscane & Elba
- Rome, Lazio & Abruzzen
- Campanië, Calabrië, Apulië
- Sardinië & Sicilië
- Griekenland & Kreta
- Turkije
- Cyprus
- Malta & Gozo
-
- Oost Europa
- De Balkan
-
-
Afrika
-
- Noord Afrika & Sahel-landen
- West & Centraal Afrika
- Oostelijk Afrika
- Zuidelijk Afrika
-
- Het Midden Oosten
- Azië & Oceanië
- Caraïbisch Gebied
- Midden-Amerika incl. Mexico
- Noord Amerika
- Zuid Amerika incl. Antarctica
-
Overige gidsen
-
- Camper & Kampeergidsen
- Pelgrimsroutes
- Meerdaagse Wandelroutes Europa
- Meerdaagse Fietsroutes Europa
-
Klettersteig, Klim- en Alpinegidsen
-
-
De Noordzee Fietsroute - The North Sea Cycle route
-
-
Mijn eigen verhalen
- Mijn bergsportervaringen op Corsica
- Overzicht Dolomiten Höhenwegen 1 t/m 10
- Dagboek Noorwegen : "Recht door een bevroren zee" 1995
- Videoverslag : Wintertrektocht Hardangervidda 2008
- Een wandeltrektocht over Gran Canaria 2013
- Huttentocht in de Herfst 1: De Tamme en de Wilde Kaiser 2015
- Huttentocht in de Herfst 2 : De Tannheimer- & de Ammergauer Berge 2016
- Een "bothy" trektocht door de Schotse Hooglanden 2017
- Via bothies (en met tent) langs de westkust van Schotland 2018
- Madeira 2019 en 2023
- Late herfsttocht door het Höllen- en Totesgebirge 2019
- Trektocht door het Rätikon - Oktober / November 2021
- "Via bothies (en nu zonder tent) door de Cairngorms" 2022
- Het Lechtal met (heel veel) hobbels oktober 2023
-
Het Tennengebirge: Één net even ander soort huttentocht juli 2024
-